Kasiyer Çeki ve Havale: Hangisi Ne Zaman Kullanılmalı?

 Her ikisi de garantili fon sunuyor ancak bazı farklılıklar var.

 

Evde çalışma şekli

Havaleler, küçük işlemler için kasiyer çeklerine göre daha az maliyetli bir alternatif olabilir.

Faturaları ödüyorsanız veya bir ipoteği kapatmak gibi bir satın alma işlemi için büyük miktarda para yatırıyorsanız, bir kasiyer çeki veya banka havalesi kullanışlı olabilir . Kişisel çekler hiçbir işletmede ve finansal kuruluşta kabul edilmediğinden, yanınızda büyük miktarda nakit taşımak istemiyorsanız veya bir çek hesabınız yoksa iyi bir seçenek olabilir .

Karşılıksız olabilen kişisel çekin aksine, hem kasiyer çeki hem de banka havalesi daha garantili bir ödeme şekli sunar; ancak ikisi aynı değildir. Nasıl farklı olduklarını öğrenin.

Yemek odasında dizüstü bilgisayarı ve akıllı telefonu olan kadın

Kasiyer Çeki Nedir?

Kasiyer çeki temel olarak bankanız tarafından yazılan bir çektir, dolayısıyla finansman doğrulanır. Para, çek veya tasarruf hesabınızdan alınır ve alıcıya aktarılır ve bir banka memuru veya bankanın başka bir temsilcisi tarafından imzalanır. Genellikle bir bankadan veya kredi birliğinden herhangi bir tutar için kasiyer çeki talep edebilirsiniz, ancak bunlar genellikle daha büyük tutarlar için kullanılır.

Ulusal Kredi Danışmanlığı Vakfı'nın üyelik ve iletişimden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı ve eski bir US News katılımcısı olan Bruce McClary, "Bazı ihraççılar işlem tutarlarına sınır koyabilir, bu nedenle sınırı sormak iyi bir fikirdir" diyor. "Hesabınız yoksa, nakit eşdeğeri artı bir ücret karşılığında banka çeki almak mümkün olabilir."

Bazı bankalar, banka çeki düzenlemek için müşterilerden ücret almaktadır. Örneğin PNC Bank çek başına 10$ ücret alıyor. Ally Bank gibi diğerleri kasiyer çeklerini ücretsiz olarak sunuyor.

Havale Nedir?

Kasiyer çekine benzer şekilde havale , nakit veya kişisel çekin yaygın olarak kabul edilen bir alternatifidir. Bir havale almak için, normalde nakit olarak tutarın nominal değeri artı işlem ücretini ödersiniz. Para emirleri çoğu marketten, süpermarketten, postaneden, bankadan ve çek bozdurma noktalarından satın alınabilir, ancak tutarlar 1.000 dolardan azla sınırlıdır. Daha yüksek tutarda fatura ödüyorsanız birden fazla havale satın alabilirsiniz.

Havale, alıcının adını içermez; onu yazarsınız. Bazı perakendeciler havale için banka kartıyla ödeme yapmanıza izin verir.

Temel Farklılıklar: Havale ve Kasiyer Çeki

Havaleler ve kasiyer çekleri benzer şekilde çalışır ve her ikisi de normal çek kullanmanın alternatifleridir. Bununla birlikte, dikkat edilmesi gereken bazı önemli farklılıklar vardır.

  • Veren : Kasiyer çeki bir banka veya kredi birliği tarafından düzenlenirken havale, bankalar ve kredi birliklerinin yanı sıra postane, bakkallar ve marketler gibi birçok farklı yerden satın alınabilir.
  • Tutar : Para emirlerinin genellikle maksimum limiti vardır; genellikle 1.000$ civarındadır. Kasiyer çeklerinin ise maksimum limiti yoktur, bu da onları daha büyük tutarlar için daha iyi bir seçenek haline getirir.
  • Maliyet : Banka havalelerinin maliyeti genellikle kasiyer çeklerinden daha düşüktür. Bir havalenin maliyeti, düzenleyene bağlı olarak bir veya iki dolar olabilirken, bir banka çekinin maliyeti 10 dolar veya daha fazla olabilir. Ancak bazı bankalar, belirli müşterilere havale ve/veya banka çeklerini ücretsiz olarak sunmaktadır.
  • Güvenlik : Her iki ödeme şeklinin de kişisel çeklerden daha güvenli olduğu düşünülür, ancak kasiyer çekleri doğrudan bir banka hesabına bağlı oldukları için genellikle daha güvenli kabul edilir.
  • Kolaylık : Banka hesabı olmayanlar için havale işlemleri, yalnızca bankalardan değil birçok yerden satın alınabildiği için daha uygun olabilir. Kasiyer çekleri için genellikle bir banka hesabınızın olması veya çeki almak için bankaya nakit getirmeniz gerekir.

Kasiyer Çeki ve Havale Ne Zaman Kullanılmalı?

Para göndermeniz gerekiyorsa, banka çeki mi yoksa banka havalesi mi kullanmanın en iyisi olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Kararınızı verirken dikkate almanız gereken bazı genel senaryoları burada bulabilirsiniz.

Ekstra Güvenlik: Kasiyer Çeki

Kasiyer çekleri, çekinizi kaybetmeye karşı ekstra koruma sağlar çünkü bankanızdan yenisini alabilirsiniz. Ayrıca New York merkezli borç erteleme konusunda uzman avukat Leslie H. Tayne, alıcıya fonların sunulduğunda temizleneceğine dair bir yeşil ışık yaktığını söylüyor.

"Çek, bankanın kendi fonları üzerinden çekiliyor ve bankanın veznedarı tarafından imzalanıyor; bu da, tasdikli çekte olduğu gibi şahsın değil, bankanın ödemeyi garanti ettiği anlamına geliyor" diyor. "Bu şekilde, kasa çekinin alıcısı, çekin karşılıksız çıkmayacağından emin olabilir."

Büyük Alımlar: Kasiyer Çeki

Güvenliğe ek olarak, bir kasiyer çeki genellikle bir araba için peşinat veya ipotek gibi büyük satın alımlar için kullanılır, çünkü miktar sınırlanmamıştır. Tayne , aslında, bir ev için yapılan peşinat ödemesi sırasında tapu devredildiğinden fonların tahsil edilmesini sağlamak için bir kasiyer çeki gerektirebileceğini söylüyor.

"Kasiyer çekleri, kişisel çeklere göre daha yüksek güvenilirlik nedeniyle ibraz edildiğinde daha hızlı işlendiğinden, paranın mevcut olduğunu ve işlem konusunda ciddi olduğunuzu kanıtlıyor" diyor. "Taraflar arasında güven oluşmasını sağlıyor."

Banka Hesabı Yok: Havale

Havale genellikle bir faturayı veya tamirciyi ödemek için kullanılır ve çek hesabınız yoksa kullanışlıdır. Tayne, havalenin kağıt para şeklinde olduğunu ve çek gibi karşılıksız çıkamayacağını söylüyor.

"Havale almak için banka hesabına ihtiyacınız yok ve kasiyer çekine benzer şekilde para garantilidir" diyor.

Daha Düşük Ücretler: Havale

Havale ücretleri genellikle kasiyer çeklerinden daha düşüktür ve çek ve nakit kabul edilmediğinde veya mümkün olmadığında bir daire için depozito verilmesi veya diğer ödemeler gibi işlemler için popülerdir.

Tayne, "Daha küçük işlemler için havaleler, kasiyer çeklerine göre daha az maliyetli bir alternatif olabilir çünkü ücretler genellikle daha düşüktür ve miktara göre fiyatlandırılır" diyor. "Para emirlerinin genellikle değişken bir ücreti vardır ve maksimum ücret üst sınırı vardır. Örneğin Walmart, bir para havalesi için maksimum 1 ABD Doları tutarında bir ücret talep eder."

Sizin İçin En İyisi Nedir?

Çek yazma yeteneğiniz yoksa veya daha güvenli bir şekilde para göndermek istiyorsanız, banka çeki veya banka havalesi doğru araç olabilir. Bu iki ödeme yöntemi benzer şekilde çalışsa da bazı önemli farklılıklar vardır; bu nedenle ne kadar para göndermeniz gerektiği, ne kadar harcamak istediğiniz ve ihtiyacınız olan güvenlik düzeyi gibi faktörleri göz önünde bulundurun.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski