Yönlendirme Numarası ve Hesap Numarası Nedir

 Bu önemli rakamlar paranızın gitmesi gereken yere gitmesini sağlar.

 

Bankada çek ödeyen kadın

Nakit çek olmadan çek hesabınızdan ödeme yapmanız gerekiyorsa yönlendirme ve hesap numaralarınız çok önemlidir.

Her banka çekinin alt satırı, not alanının ve imza satırının altında bir dizi sayı ve sembolle önceden basılmıştır. Bu sayılar ve semboller, bankacılık sisteminin çekleri işlemek ve her çekin üzerinde yazılı talimatlara göre hesaplar arasında para aktarmak için kullandığı önemli bilgileri içerir.

Banka dilinde bu sayı ve sembol dizisine MICR çizgisi denir. "Snicker" ile kafiyeli olarak telaffuz edilen MICR, manyetik mürekkepli karakter tanımanın kısaltmasıdır. MICR satırları, insanların yanı sıra makineler tarafından da okunabilen iki özel yazı tipinde basılmıştır ve makinelerin çekleri okumasını sağlamak ve çek sahtekarlığını azaltmak için dünya çapında kullanılmaktadır.

Yönlendirme Numarası Nedir?

MICR satırındaki ilk numaraya yönlendirme numarası denir. Bu dokuz haneli sayı, çekle ilişkili bankayı tanımlar. Yönlendirme numarasına bazen Amerikan Bankacılar Birliği için ABA numarası veya yönlendirme transfer numarası denir.

El yazısı kontrolü

Bankalara faaliyet gösterdikleri eyaletlere göre yönlendirme numaraları verilmektedir. Bu, bir eyaletteki bankanın başka bir eyaletteki aynı bankadan farklı bir yönlendirme numarasına sahip olacağı anlamına gelir. Bankanızın başka bir banka ile birleşmesi durumunda bankanızın yönlendirme numarası değişebilir.

Aynı bankada ve aynı durumda basılan her çek, MICR satırında aynı yönlendirme numarasına sahip olacaktır.

MICR satırındaki üçüncü numara, o çek defterinde o hesaba ait çek numarasıdır. Bu numara, çekin sağ üst köşesinde yazılı olan çek numarasıyla aynı olmalıdır.

Hesap Numarası Nedir?

MICR satırındaki ikinci numara hesap numarasıdır. Bu numara, çekle ilişkili çek hesabını tanımlar. O bankadaki o hesaba ait her çek aynı hesap numarasına sahip olacaktır.

Hesap numaraları müşterilerle değil hesaplarla ilişkilidir. Aynı bankada, aynı eyalette iki çek hesabınız olsaydı, hesaplarınıza ait çekleriniz aynı yönlendirme numarasına ancak farklı hesap numaralarına sahip olurdu.

Yönlendirme numaranız bankanızı tanımlamak için kullanılırken, hesap numaranız çek hesabınızı tanımlamak için kullanılır.

Çekinizde Yönlendirme Numarası ve Hesap Numarası Nerede?

Yönlendirme ve hesap numaraları her çekin sol alt köşesinde bulunur. Önce yönlendirme numarası, ardından hesap numarası ve ardından çek numarası listelenir. Bazı bankalar hesap ve çek numaralarının sırasını tersine çevirerek çek numarasını ikinci, hesap numarasını ise üçüncü sıraya koyabilir. Bir dizideki üçüncü sayı, ikinci sayıdan daha uzun ve daha karmaşıksa, iki sayı yer değiştirebilir.

Bankanın mobil uygulamasını kullanarak çek yatıran kadın

Yönlendirme Numaranıza ve Hesap Numaranıza Ne Zaman İhtiyaç Duyarsınız?

Çek yazarken, varsa yönlendirme ve hesap numaralarınıza çok fazla dikkat etmenize gerek kalmayacak. Ancak çek hesabınızdan çek kullanmadan ödeme yapmak istiyorsanız o hesaba ait yönlendirme ve hesap numaralarınızı bilmeniz gerekir. Hesabınıza para almak veya hesabınızdan başka bir hesaba para aktarmak için de bu numaraları kullanmanız gerekebilir.

Yönlendirmenizi ve hesap numaralarınızı kullanabileceğiniz yollara ilişkin bazı örnekleri burada bulabilirsiniz:

  • Maaş çekinizin veya gelir vergisi iadenizin doğrudan yatırılmasının ayarlanması.
  • Borcunuz olan gelir vergisinin, üç aylık tahmini gelir vergisinin veya elektrik faturaları gibi otomatik doğrudan ödemelerin doğrudan ödenmesine izin verilmesi.
  • Banka havalesi gönderme veya alma.
  • Uluslararası para gönderme veya alma.

Yönlendirme Numaranızı ve Hesap Numaranızı Başka Nerede Bulabilirsiniz?

Yönlendirmenizi ve hesap numaralarınızı bulmanın en kolay yolu çeklerinizden birinin altına bakmaktır. Bu numaralar, genellikle çeklerinizle birlikte verilen para yatırma makbuzlarına da önceden basılmıştır.

Elinizde bir çek veya depozito makbuzu yoksa, bu bilgiyi bulmanın diğer yolları şunlardır:

  • Bankanızı arayın. Hesap numaranızı almak için kendinizi tanıtmanız gerekir.
  • Çevrimiçi olmak. Birçok banka, eyaletlere göre yönlendirme numaralarını web sitelerinde yayınlar. Hesap numaranızı almak için bankanızın web sitesine veya mobil bankacılık uygulamasına giriş yapmanız gerekir.

Yönlendirme numaraları halka açık olmasına rağmen, yönlendirme ve hesap numaralarınızı herhangi birine vermeniz akıllıca değildir. Bunun nedeni, bu numaraların, yasa dışı olarak elde edilen parayı hesabınıza yatırmak, izniniz olmadan para çekmek veya kimliğinizi başka mali dolandırıcılıklar yapmak için kullanmak için kullanılabilmesidir . Hesabınızda yetkisiz işlemler görürseniz en kısa sürede bankanıza haber verin.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski