Çekin Temizlenmesi Ne Kadar Sürer

 

Adam bütçe ve finans hesaplıyor

Çekin işlenmesinin gecikmesine yol açabilecek çeşitli faktörler vardır.

Yatırılan çekin tahsil edilmesini beklerken , bu size hafif bir esinti veya yük gibi gelebilir. Genel olarak, çekteki tüm paranın hesabınıza geçmesi iki ila beş iş günü sürer. Ancak hesabınızın durumu veya çekini yatırdığınız yer gibi bazı faktörler çek takas sürecini aksatabilir. Bir çekin tahsil edilmesinin tam olarak ne kadar sürdüğünü öğrenin.

'Çek Temizleme' Ne Demektir?

"Çek temizleme", yatırılan bir çekin karşılanması için bir hesaptan başka bir hesaba para aktarılması anlamına gelir. Çek alıcısının parayı harcayabilmesi veya çekebilmesi için yeterli paranın mevcut olduğundan emin olmak amacıyla çek onaylanır.

Federal Rezerv Sistemi ve The Clearing House adlı kâr amacı gütmeyen bir ABD ödeme ağı, ABD'de yazılan çeklerin çoğunu tahsil ediyor. 2022'de Federal Reserve, günlük olarak 35,8 milyar dolar ticari çek ve 900 milyon dolar devlet çeki topladı. The Clearing House her gün çekler de dahil olmak üzere 2 trilyon dolardan fazla ödeme gerçekleştiriyor.

2004 yılında yürürlüğe giren 21. Yüzyıl için Çek Takası Yasası, bankaların kağıt çek işlemlerini azaltmasına ve daha fazla çeki elektronik olarak işlemesine olanak tanıyor. Yasa çıkmadan önce, ABD'de yazılan her çekin, işlemin sonuçlandırılması için onu düzenleyen finans kuruluşuna geri gönderilmesi gerekiyordu. Günümüzde bankalar, işlenecek çeklerin dijital görüntülerini oluşturup gönderiyor.

Genç gülümseyen kadın kredi kartı ve dizüstü bilgisayar ile kafede online alışveriş yapıyor

Hangi Kontroller Hızlı Bir Şekilde Temizlenir?

Genel olarak, bir çekteki paranın tamamı bir sonraki iş gününde şu durumlarda kullanılabilir:

  • Sertifikalı çek
  • Kasiyer çeki
  • Bir federal kurumdan veya başka bir devlet kurumundan kontrol edin
  • Paranın yatırıldığı aynı finansal kuruluştaki bir hesaptan çek

Çek Takas Sürecini Neler Geciktirebilir?

Bir çekin temizlenmesinin ne kadar süreceğini bir dizi değişken belirler.

Çekle ödemelerin verimliliğini artırmayı amaçlayan ve The Clearing House'un bir parçası olan Elektronik Çek Takas Odası Organizasyonu'nun başkan yardımcısı Steve Cree, bir çekin bir iş günü kadar kısa bir sürede tahsil edilebileceğini ancak sürecin düzenli olarak sürdüğünü açıklıyor. uzun.

Örneğin Cree, çeklerin yalnızca iş günlerinde ödendiğini söylüyor. Bu, hafta sonları ve federal tatillerin genellikle bankacılık açısından iş günü olarak kabul edilmediği anlamına gelir.

Cree, bir finansal kuruluşun iş gününün ne zaman başlayıp ne zaman bittiğine bağlı olarak çekin tahsil edilmesinin daha uzun sürebileceğini söylüyor. Örneğin Bank of America, bir iş gününde yapılan mobil çek ödemesinden elde edilen fonların, eğer para yatırma işlemi saat diliminize bağlı olarak akşam 20.00 veya 21.00'den önce yapılırsa genellikle bir sonraki iş gününde kullanılabilir olduğunu söylüyor.

Federal tatiller , hafta sonları ve hesap kesim süreleri çekin tahsilat süresini uzatabilir. Örneğin, bir müşteri Perşembe günü saat 22:00'de, yani bankanın kesinti saatinden bir saat sonra mobil çek parası yatırdığında, Cuma federal tatildir ve Cumartesi ve Pazar da elbette hafta sonu günleridir, o zaman Cree para yatırma işleminin yapılmayacağını söylüyor. yatırılmış sayılır.

"Federal düzenlemelere göre süre pazartesiye kadar başlamayacaktır" diyor. "Bu durumda çek perşembe takvim günü ibraz edilmiş olsa da takip eden haftanın salı günü ilk iş günü olarak kabul edilecektir."

Cree, eğer bu varsayımsal çek kişisel bir çekse, çoğu durumda paranın Çarşamba gününe kadar (depozito yatırıldıktan altı gün sonra) hazır olmayacağını söylüyor.

Federal düzenlemeler, finans kurumunuzun çek mevduatından ne kadar sürede fon sağlaması gerektiğini belirler. Genel olarak kurumun, çek depozitosunun ilk 225 ABD dolarını, depozitonun yapıldığı iş gününü takip eden ilk iş gününün başında çek alıcısına sunması gerekir. 225$'ın üzerindeki tutarlar ikinci iş gününde mevcut olmalıdır.

Çekin Temizlenmesi Gereken Sürenin Bazı İstisnaları Nelerdir?

Bir çek mevduatı oldukça hızlı bir şekilde tahsil edilebilse de, bazı koşullar fonların kullanılabilirliğini geciktirebilir. Bunlar şunları içerir:

  • Hesabınızı son 30 gün içinde açtınız.
  • Hesabınıza son altı ay içinde birçok kez fazla çekim yapıldı.
  • Tek bir gün içinde 5.525 dolardan fazla çek yatırdınız.
  • Çekinizi, bankanızın veya kredi birliğinizin sahibi olmadığı bir ATM'ye yatırdınız.
  • Ödenmemiş olarak iade edilen bir çeki yeniden yatırdınız.
  • Bankanız veya kredi birliğiniz, yatırılan çekin karşılanmayacağından şüpheleniyor.
  • Yabancı bir finans kuruluşundan çek yatırdınız.
  • Altı aydan daha uzun süre önce yazılmış kişisel bir çeki bankaya yatırdınız.

Alaska, Hawaii, Porto Riko, Amerikan Samoası, Kuzey Mariana Adaları, Guam veya ABD Virgin Adaları'nda yapılan bazı çek ödemelerinde de gecikmeler yaşanabilir.

Masada faturayı imzalayan adamın yakın çekimi

Bir Çekin Daha Hızlı Temizlenmesine Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Bir çek yatırdığınızda, o parayı mümkün olan en kısa sürede çekebilmeyi veya harcayabilmeyi istemeniz anlaşılabilir bir durumdur. Çek takas sürecini hızlandırmak için:

  • Çeki bir bankaya veya kredi birliği şubesine yatırın
  • Çeki bankaya veya kredi birliğine ait bir ATM'ye yatırın
  • Çeki bankanızın veya kredi birliğinizin mobil uygulaması aracılığıyla yatırın
  • Günlük para yatırma limitini aşmayın
  • Gönderenden elektronik çek veya e-çek yoluyla ödeme yapmasını isteyin

Ödeme işleme şirketi BILL'in baş ürün sorumlusu Irana Wasti, elektronik ödeme yöntemlerinin genellikle kağıt çeklerden daha verimli olduğunu söylüyor. Bu yöntemler e-çekleri ve ACH işlemlerini içerir . Elektronik ACH ödeme türleri arasında doğrudan yatırılan maaş çekleri, Sosyal Güvenlik çekleri ve vergi iadeleri yer alır.

Wasti, "Çeklerin finansal işlemlerde uzun bir geçmişi vardır, ancak gerçek şu ki kağıt çekler büyük ölçüde verimsizdir" diyor. "Çekler, onaylardan postaya verilmeye kadar ekstra çalışma gerektirir ve çok fazla gereksiz kağıt yığını oluşturabilir. … Geleneksel kağıt çekler aynı zamanda gönderenin banka bilgilerini de içerir ve çeklerin kaybolması veya çalınması durumunda bir güvenlik riski oluşturur."

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski