Banka Kartı Nedir

 Banka hesabınızdaki paraya erişmek için banka kartı kullanabilirsiniz.

 

Kredi kartıyla ofiste oturan işadamı

Banka kartınızla yalnızca hesabınızda olanı harcayabilirsiniz.

Banka kartı, banka hesabınıza erişmek için kullanılan bir ödeme kartıdır. Banka kartınızı online olarak, satış noktası terminallerinde, ATM'lerde ve banka şubelerinde kullanabilirsiniz. Banka kartı işlemleri banka hesap bakiyenizden düşülmektedir.

California-Irvine Üniversitesi'nde ödeme teknolojilerini araştıran antropoloji ve hukuk profesörü Bill Maurer, "Bir banka kartıyla, banka hesabınızdaki paraya bir kart aracılığıyla erişiyorsunuz" diyor.

Banka Kartları Nasıl Çalışır?

Banka kartı, para çektiğinizde veya alışveriş yaptığınızda işlem tutarlarını hesabınızdan çeker. Banka kartları yalnızca bağlı hesabınızda (vadeli hesap gibi) bulunan paraya erişmenizi sağlar.

Bir işlem için banka kartınızı kullandığınızda, ödeme terminali veya banka, işlemi karşılamaya yetecek kadar bakiyeniz olduğunu doğrulayacaktır. PIN olarak bilinen kişisel bir kimlik numarası girmeniz gerekebilir. İşlem onaylandıktan sonra, satıcıya ödeme yapmak veya ATM'de nakit dağıtmak için para hesabınızdan aktarılır.

Bilgisayar Klavyesinde Kredi Kartı

Sertifikalı mali planlamacı ve finans koçu Ohan Kayikchyan, "Bir satıcıdan alışveriş yapmak veya ATM'den nakit çekmek için banka kartı kullandığınızda, para hesap bakiyenizden otomatik olarak düşülür" diyor. "Çek hesabınızda banka kartı işleminizi karşılamaya yetecek kadar para olduğundan emin olun. Aksi takdirde işlem bir finans kurumu tarafından reddedilebilir."

Bir terminalde banka kartınızla ödeme yaparken "kredi"yi seçerseniz , paranın hesabınızdan ayrılmasından önce iki ila üç günlük bir gecikme süresi olacağını unutmayın. Hesabınızda yeterli bakiye yoksa işlem yine de reddedilebilir veya kredili mevduat ücreti alabilirsiniz.

Banka Kartı Nasıl Alınır?

Bir bankada veya kredi birliğinde çek hesabı açarak banka kartı alabilirsiniz. Adınızı, adresinizi, Sosyal Güvenlik numaranızı ve sürücü belgesi veya pasaport gibi fotoğraflı kimliğinizi içerebilecek kişisel ve mali bilgilerinizi vermeniz gerekecektir. Banka ayrıca geliriniz ve çalışma durumunuz hakkında da soru sorabilir.

Bir çek hesabı açmak için en az 18 yaşında olmanız gerekir, ancak 18 yaşın altındaki kişiler bir yetişkinin hesapta ortak sahibi olarak hizmet etmesini sağlayabilir.

Bir çek hesabı açtığınızda, genellikle bir banka kartı alırsınız. Banka kartınız postayla gelene kadar başlangıçta geçici bir kart alabilirsiniz.

Kayikchyan, çek hesabı açamıyorsanız ön ödemeli banka kartının başka bir seçenek olduğunu söylüyor. Ön ödemeli banka kartları, doğrudan karta yüklenen parayla birlikte gelir ve bir banka hesabına bağlı değildir. Bu kartları mağazalardan ve internetten satın alabilirsiniz. Kartı satın alırken, alışveriş yaparken veya karta para eklerken ücret alınabileceğini unutmayın.

Banka Kartları ve Kredi Kartları ve Çekler

Banka kartları kredi kartlarına benzer, ancak ikisinin arasında önemli farklar var ; özellikle de fonların nereden geldiği konusunda. Hem banka kartları hem de çekler banka hesabınızdan çekilse de çekler bazı riskler taşır.

Kredi kartları

Banka kartınızı kullanarak yalnızca hesabınızda bulunan tutarı harcayabilirsiniz. Borç almak için kredi limiti uzatan kredi kartı ile mevcut kredi limitiniz kadar alışveriş yapabilirsiniz. Bu durumda, harcadığınız tutarı artı geçerli faiz ve ücretleri geri ödemek sizin sorumluluğunuzdadır. Banka kartıyla yapamayacağınız işlemi kredi kartıyla da kredi oluşturabilirsiniz.

Banka kartları, yalnızca hesabınızdaki mevcut parayı harcayabileceğiniz için aşırı harcama yapmaktan veya borç tahakkuk etmekten kaçınmanıza yardımcı olabilir. Borç riski kredi kartlarına göre daha az olduğundan, kredi kartıyla bütçenizi koruyabileceğinizden emin değilseniz banka kartları iyi bir seçenek olabilir.

Yine de banka kartlarının dolandırıcılık riski kredi kartlarından daha fazladır çünkü kredi kartları dolandırıcılık sorumluluğu korumasına sahiptir. Maurer, banka kartındaki kredili mevduat korumasının kapatılmasını (bu, işlemleri karşılamak için başka bir bağlı hesaptaki (tasarruf hesabı gibi) fonların kullanılmasını gerektirir) kapatmanızı öneriyor; çünkü bir hırsız, çek hesabınızı boşaltabilir ve harcamaya devam edebilir.

Maurer, "Borçta bu sizin paranızdır ve doğrudan banka hesabınıza bağlıdır" diyor. "Birisi kartınızı çalarsa banka hesabınızı boşaltmaya başlayabilir. Çünkü bu sizin paranızdır, bankanın parası değil, harekete geçmek ve herhangi bir dolandırıcılık vakasıyla başa çıkmak size kalmıştır."

Mobil Ödeme 2018

Çekler

Çekler, tıpkı banka kartlarının yaptığı gibi banka hesabınızdaki paraya erişmenizi sağlar ancak ödeme süreci daha hantal ve daha az güvenlidir. Oldukça sorunsuz bir ödeme sürecine sahip bir banka kartı kullanmak yerine, fiziksel bir çek yazmalısınız. Ve çek kullanmak, banka kartlarından daha fazla dolandırıcılık riski oluşturabilir.

Maurer, "Yönlendirmeniz ve hesap numaralarınız çekin üzerinde yasal adınız ve adresinizle birlikte yer aldığı sürece çekler risklidir" diyor.

Banka Kartı Ücretleri ve Ödülleri

Bazı bankalar, banka hesapları için aylık bakım ücreti talep eder; günlük minimum bakiyeyi korumak veya doğrudan para yatırmak gibi belirli gereksinimleri karşılıyorsanız bu ücretten feragat edebilirsiniz. Banka hesabınız ve ilgili banka kartınız da ATM, kredili mevduat hesabı ve yabancı işlem ücretlerine tabi olabilir.

Bazı banka kartları , genellikle nakit iadesi şeklinde ödül programları sunar . Banka kartı ödüllerini kullanarak, tüm satın alımlarınızdan bir yüzde geri kazanabilir veya katılımcı satıcılardan nakit geri ödeme tekliflerini kabul etme seçeneğine sahip olabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski