Kasiyer Çeki Nedir ve Nasıl Alabilirim

 Kasiyer çekleri, nakit veya kişisel çeklere güvenli bir alternatiftir.

 

Masada faturayı imzalayan adamın yakın çekimi

Bazı satın alma işlemleri kişisel hesabınızdan çekim yapmak için çok büyük olabilir.

Diyelim ki bir araba satın almak, bir ev satın almak için peşinat ödemek veya bir daire kiralamak için ilk ve son ayın kirasını ödemek istiyorsunuz. Bu işlemler için kişisel çek veya kredi kartı kullanamayabilirsiniz ve bir bayiliğe veya kiralama ofisine büyük bir tomar nakitle girmek istemezsiniz.

Daha iyi bir seçenek kasiyer çekidir. Bir tane almak için küçük bir ücret ödemeniz gerekebilir, ancak finansal işleminizi daha hızlı ve daha güvenli hale getirmek için bu maliyete ve ekstra çabaya değebilir.

Kasiyer Çeki Nedir?

ABD, New Jersey, Jersey City, cep telefonuyla internet bankacılığı yapan kadının elinin yakın çekimi

Kasiyer çeki, kişisel hesabınız yerine bankanızın hesabına çekilen kağıt çektir . Bankanız çekin arkasında durur ve alıcının veya alacaklının çekini yatırabileceğini veya nakde çevirebileceğini ve vaat edilen parayı alabileceğini garanti eder. Bazı bankalar kasiyer çeklerine "resmi çekler" adını verir.

Alıcılar kasiyer çeklerini şu nedenlerden dolayı tercih edebilir:

  • Neredeyse nakde eşdeğerdirler, ancak hırsızlık riski daha düşüktür çünkü yalnızca alacaklı bir kasiyer çekini yatırabilir.
  • Garantilidirler. Bir kasiyer çeki sahte olmadığı sürece, reddedilme veya "geri dönme" riski neredeyse yoktur.
  • Hızlılar. Bankaların ilk 5.525 doları bir iş günü içinde kullanıma sunması gerekiyor. Ancak bankanın sahte olduğundan şüphelendiği ek fonlar veya tutarlar daha uzun süre tutulabilir.

"Kasiyer çeki" adı, bankanın kasiyer olarak da adlandırılabilecek veznedarını ifade eder.

İsmine ve bankalarla olan ilişkisine rağmen, kasa çeki düzenleyenler yalnızca bankalar değildir. Kredi birlikleri de bunları sunuyor.

Kasiyer Çeki Nereden Alınır?

Hesabınızın bulunduğu bir bankadan veya kredi birliğinden kasiyer çeki alabilirsiniz. İnternet hesabınızdan kasiyer çeki talep etme seçeneğiniz olabilir veya çek almak için bir şubeye gidebilirsiniz. Kasiyer çeki, hesabınızdaki parayla finanse edilecektir.

Kasiyer Çeklerinin Maliyeti Ne Kadar?

Bankanızdan veya kredi birliğinizden bir kasiyer çeki almak için yaklaşık 8 ila 15 ABD Doları arasında bir ücret ödemeyi bekleyin.
Bunlar büyük ABD bankalarındaki kasiyer çek ücretleridir:

BANKAKASİYER ÇEK ÜCRETİ
Amerika Bankası15 ABD doları, Preferred Rewards müşterileri için feragat edildi
Sermaye BirŞubede 10$ veya internette 20$
Takip etmek10 ABD doları, ancak bazı çek hesabı türleri kasiyer çek ücreti gerektirmemektedir
Citibank10$, Citi Öncelikli Hesap ve Citigold Hesap paketleri için feragat edildi
PNC Bankası10$
TD Bankası8$
Güvenilir10 $, Truist Varlık Kontrolü hesapları için ücret yok
ABD Bankası10$
Wells Fargo10$

Kasiyer Çeki Nasıl Alınır?

Kasiyer çekini almak için şu adımları izleyin:

  1. Bankanıza veya kredi birliğinize gidin veya çevrimiçi olarak iletişime geçin. Bankaya giderken yanınızda ehliyet veya pasaport gibi devlet tarafından verilmiş bir kimlik belgesi getirin.
  2. Bankaya kasiyer çekinin tutarını ve alıcının adını bildirin. Her ikisi de çekin üzerine basılacaktır.
  3. Çek hesabınızda, kasiyer çekini karşılayacak yeterli paranın bulunduğundan emin olun. Hesapta yoksa, tutarı karşılamak için para yatırın veya transfer yapın.
  4. Ücretinizi ödeyin ve kasa çekinizi alın. Bunu şahsen yapmazsanız, banka çeki size postayla gönderecektir. Bunu almak için bir ABD posta adresine ihtiyacınız olacak. Kasiyer çeklerini evde kendiniz yazdıramazsınız.

Çoğu banka, kasiyer çeklerini yalnızca kendi müşterilerine verir; dolayısıyla bir bankadan bu tür çekleri almak için genellikle bir hesaba ihtiyacınız olacaktır. Kredi birlikleri sıklıkla diğer kredi birliklerinin üyelerine ve onların üyelerine kasiyer çekleri düzenleyecektir.

Kasiyer Çeki Alternatifleri

Kasiyer çekleri, havaleler ve tasdikli çeklerin tümü kişisel çeklere ve kağıt paraya alternatiftir. Ortak noktaları var ama bazı farklılıkları da var.

Sertifikalı Çek

Bir banka çeki gibi, banka da onaylı bir çek garanti eder. Banka, çeki yazanın hesabının, tasdikli çeki destekleyecek parayı içerdiğini doğrular ve çek yatırılana veya tahsil edilene kadar parayı hesapta tutar.

Plainview'deki bir yatırım danışmanlığı firması olan Yields4U'nun mali danışmanı ve kurucusu Leibel Sternbach, "Tasdikli çek, hesabınıza karşı düzenlenen ancak banka tarafından, yani yeterli bakiyeye sahip geçerli bir hesaptan ödenebilir olduğu onaylanmış bir çektir" diyor , New York.

Kasiyer çeki ile tasdikli çek arasındaki fark, kasiyer çekini ödemek için gereken fonun çek yazarının hesabından ziyade doğrudan bankadan gelmesidir.

Para düzeni

Sternbach, "Para havalesi nakde eşdeğerdir" diyor.

Havale emirleri nakit veya banka kartıyla satın alınabilir. Bunlar yalnızca bankalardan ve kredi birliklerinden değil, aynı zamanda Western Union, ABD Posta Servisi ve bazı perakendeciler gibi banka dışı satış noktalarından da temin edilebilir. Genellikle 1000$ ile sınırlıdırlar.

Düzenlendiğinde alıcının adının basıldığı kasiyer çekinin veya tasdikli çekin aksine, havaleyi alan kişi veya kuruluşun adını girersiniz.

Kasiyer Çekini Ne Zaman Kullanmalısınız?

Büyük miktarda para içeren veya ek bir güven katmanı gerektiren işlemler için bir kasiyer çeki kullanmak isteyebilirsiniz veya kullanmak zorunda kalabilirsiniz, örneğin:

  • Bir araç satın almak.
  • Bir evin kapanışı.
  • Kredi veya banka kartınızın limitlerini aşan işlemler.

Kasiyer Çekini Nasıl İptal Edebilirim?

Bir kasiyer çekine ödemenin durdurulmasını emretmek zordur. Ancak bankanızla iletişime geçerek kasiyer çeki iptali talebinde bulunabilirsiniz; kayıp, hırsızlık veya dolandırıcılıkla uğraşıyorsanız buna izin verilebilir.

Muhtemelen bankaya, kasiyer çekinin mülkiyetini kaybettiğinizi belirten bir kayıp beyanı vermeniz gerekecektir. Ayrıca, kayıp bir kasiyer çekinin ödeme için ibraz edilmesi durumunda bankayı koruyan bir tazminat bonosu satın almanız da gerekebilir. Bundan sonra paranızı yaklaşık 90 gün içinde geri alacaksınız.

Kasiyer Çeki Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Kasiyer çekinin son kullanma tarihi bankaya bağlıdır. Bazı kasiyer çeklerinde, genellikle 60 ila 180 gün arasında değişen "X gün sonra geçersiz" sorumluluk reddi beyanı bulunur. Diğer kasiyer çeklerinin son kullanma tarihi yoktur ve banka çalıştığı sürece geçerli kalmalıdır.

Kasiyer Çeki Dolandırıcılıklarına Dikkat Edin

Kasiyer çekleri dolandırıcılar arasında popülerdir, bu nedenle çek alırsanız dikkatli olmalısınız. Tipik olarak, bu dolandırıcılıklar sizden bir kasiyer çeki yatırmanızı ve ödemeyi geri ödeme olarak veya üçüncü bir tarafa göndermenizi ister, ancak sahte kasiyer çekinden herhangi bir para alamazsınız ve gönderdiğiniz parayı kaybedersiniz.

Tipik kasiyer çeki dolandırıcılıklarından bazıları şunlardır:

  • Çevrimiçi alışverişler: Bir dolandırıcı, sahte bir kasiyer çeki kullanarak ödeme yapabilir ve siz malları gönderene kadar bunun sahte bir çek olduğunu anlayamazsınız. Ayrıca dolandırıcı, satın alma fiyatının üzerinde para gönderebilir ve sizden fazla tutarı "geri ödemenizi" isteyebilir.
  • Yabancı piyango veya emlak lehtarı: Bir dolandırıcı, size yabancı bir piyango kazandığınızı veya bir emlak lehdarı olduğunuzu ancak parayı almadan önce bir vergi veya harç ödemeniz gerektiğini bildirebilir. Dolandırıcı, ücreti karşılamak için size bir banka çeki gönderecek ve sizden çekini yatırmanızı ve ücreti üçüncü bir tarafa havale etmenizi isteyecektir.
  • Gizli alışveriş: Bir dolandırıcı, size ödeme yapmak ve gizli alışveriş satın alımlarınızın karşılığını ödemek için kasiyer çeki kullanarak gizli müşteri gibi davranmanızı isteyebilir, ancak aynı zamanda paranın bir kısmını üçüncü bir tarafa aktarmanız ve parayı elinizde tutmanız gerekecektir. sol.

Idaho'da bir yatırım danışmanı olan Retire Sensively'nin kurucusu ve finansal planlamacı Ron Strobel, dolandırıcıların size sahte bir kasiyer çekini bozdurmanız ve para göndermeniz için nasıl baskı uygulayabileceğini açıklıyor:
"Dolandırıcı, yanlışlıkla çok fazla para gönderdiklerini ve para gönderdiklerini söyleyerek aciliyet yaratabilir. Strobel, "Kiralarını ödemek gibi önemli bir şey için acilen geri ihtiyaçları var" diyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski