Birikim Hesabı Faizi Nasıl Hesaplanır

 Tasarruf hesabınız faizden ne kadar büyüyecek? Öğrenmek için bu formülleri kullanın.

 

Kadın avukat hukuk bürosundaki kafeteryada otururken belgeleri okuyor ve dizüstü bilgisayar kullanıyor

Bileşik faizin nasıl çalıştığını öğrenin.

Bir tasarruf hesabınız varsa , paranızı oraya park ettiğinizde ne kadar faiz kazanacağınızı bilmek isteyebilirsiniz. Neyse ki tasarruf hesabının faizini hesaplamak sandığınız kadar zor değil.

Birikim Hesabı Faiz Çeşitleri

Hesap sahipleri tasarruflarda iki tür faizle karşılaşacaklardır: basit faiz ve bileşik faiz:

  • Basit faiz, tasarruf hesabına yalnızca ilk para yatırma işleminde kazanılan faizi ifade eder. Yani, eğer ilk yatırdığınız para 500$ olsaydı, basit faiz bu tutara göre hesaplanacaktı.
  • Bileşik faiz, hem tasarruf hesabındaki ilk mevduattan hem de tahakkuk eden faizden kazanılan faizi ifade eder. Örneğin, ilk yatırdığınız tutar 500$ ise, bileşik faiz bu tutar artı birikmiş faiz tutarı temel alınarak hesaplanacaktır. Çoğu tasarruf hesabı bileşik faizlidir.

Bileşik faiz, tasarruf hesabında ne kadar para biriktirebileceğiniz açısından basit faizden üstündür. Çünkü bileşik faiz "faiz üstüne faiz"dir. Uzun vadede, paranız basit faizli tasarruf hesabına kıyasla bileşik faizli tasarruf hesabındaysa daha hızlı bir şekilde zenginlik yaratabilirsiniz.
Bir göz atın ve bileşik faizin tasarruflarınızı gerçekten nasıl artırabileceğini görün.

03 Şubat 2023'te New York'ta bir kişi Apple Store'un yakınında yürüyor. Apple, ilk çeyrek kazançlarını açıkladı ve analistlerin beklentilerinin nadiren kaçırıldığını bildirdi; Apple'ın toplam gelirinin yarısından fazlasını oluşturan iPhone satışları, bir önceki yıla göre %8 düşüşle 65,7 milyar dolara geriledi.

Bileşik Faiz Nasıl Çalışır?

Tasarruf hesapları günlük, aylık, üç aylık veya yıllık bazda bileşik faiz uygular. Faiz günlük olarak birleştirilirse, her gün hesaplanır ve bakiyenize eklenir. Bu, faizin aylık, üç aylık veya yıllık olarak hesaplanıp eklenmesinden daha fazla kazanılan faizle sonuçlanır.

Günlük bileşik faiz hesaplama formülü A = P(1 + r/n)^nt'dir.

  • A, elde edeceğiniz para miktarıdır.
  • P ana para veya ilk mevduattır.
  • r, yıllık faiz oranıdır (ondalık formatta gösterilir).
  • n, bir yıldaki faiz bileşiklerinin sayısıdır.
  • t yıl sayısıdır.

Diyelim ki ilk depozitonuz 1.000$, faiz günlük %4 oranında bileşik faiz uygulanıyor ve baktığınız süre beş yıl.
Bu senaryoda formül şu şekilde görünecektir:

1.221,39 = 1.000(1 + .04/365)^365x5

Bu nedenle, bileşik günlük faiz oranı %4 olan bir hesaba 1.000 $'lık ilk depozito, beş yıl sonra 1.221,39 $'lık bir bakiye ile sonuçlanacaktır.

Çoğu tasarruf hesabının bileşik faizi aylık bazda olduğundan, bu formülün nasıl çalışacağı aşağıda açıklanmıştır.

1.221 = 1.000(1 + 0,4/12)^12x5

Aylık bileşik hesaplamaya göre, aynı faiz oranına (%4) sahip aynı ilk mevduat (1.000 $), beş yıl sonra 1.221 $'lık bir bakiyeye yol açacaktır. Bu, günlük bileşik formüle göre beş yıllık miktardan 39 sent daha az.

Şimdi aynı sayıları kullanarak yıllık bileşik hesaplamaya bakalım.

1.216,65 = 1.000(1 + 0,4/1)^1x5

Gördüğünüz gibi, %4'lük yıllık bileşik faiz, beş yıl sonra size aylık bileşik faizden ölçülebilir derecede daha az para (4,35 $ daha az) kazandıracaktır.

Basit Faiz Nasıl Çalışır?

Basit faiz hesaplama formülü A = P x R x T'dir.

  • A, elde edeceğiniz faiz miktarıdır.
  • P ana para veya ilk mevduattır.
  • R, yıllık faiz oranıdır (ondalık formatta gösterilir).
  • T yıl sayısıdır.

İlk depozito 1000$, yıllık faiz oranı %4 ve yıl sayısı beş ise basit faiz formülünün nasıl göründüğü aşağıda açıklanmıştır.
200 = 1.000 x 0,04 x 5

Bu, beş yıl boyunca basit faizle 200$ kazanacağınız anlamına gelir. İlk depozitoyla birlikte hesap bakiyeniz 1.200$ olacaktır. Bu nedenle, hesabınızda bileşik faiz teklif edildiğinde elde ettiğiniz paradan daha az paraya sahip olursunuz.

Bileşik Faiz Aleyhinize Çalıştığında

Bileşik faiz tasarruf açısından lehinize çalışsa da borç alırken aleyhinize olur.

Örneğin kredi kartı için bileşik faiz hesaplanırsa borç alma maliyeti artabilir.

Bakiyenizin tamamını her ay son ödeme tarihinden önce öderseniz, kredi kartlarına faiz ödemekten kurtulabilirsiniz. Ancak bakiyenizi bir aydan diğerine taşırsanız faiz masraflarınız artmaya devam edecektir.

Tipik olarak, kredi kartı veren kuruluşlar faizi günlük olarak birleştirir (günlük periyodik oran olarak bilinir) ve bu faizi bakiyeye ekler. Kredi kartı faiz oranı yıllık yüzde oranı olarak ifade edilir.

Kredi kartı düzenleyicinizin kullandığı formüle bağlı olarak APR'yi 360 veya 365'e bölerek DPR'yi hesaplayabilirsiniz. Dolayısıyla, APR'niz %20 ise ve kartı veren kuruluş DPR formülünde 365 kullanıyorsa, DPR %20 ÷ 365 = %0,054 olacaktır.

Kredi kartı borcunuz için bileşik faizin ne anlama geldiğini daha iyi anlamak için, aylık yüzde oranını hesaplamak üzere APR'yi 12'ye bölün. Daha sonra o ay için tahmini faiz masraflarınıza ulaşmak için bu oranı ortalama günlük bakiyeyle çarpın.

Formül şöyle olacaktır:

APR/12 x ortalama günlük bakiye = aylık faiz ücretleri

Yani, kredi kartının APR'si %20, aylık yüzde oranı %1,66 (20/12 = 1,66) ve ortalama günlük bakiye 2.500 USD ise, tahmini aylık faiz masraflarınız 41,50 USD (0,0166 x 2.500 = 41,50) olacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski