Çekin Her Parçasına Yönelik Kılavuz

 İster çek yazıyor ister bozduruyor olun, ön ve arka taraftaki tüm alanların anlamı burada açıklanmıştır.

 

Banka çeki yazan kadın


Bir çekin çeşitli bölümlerine aşina olmak önemlidir.

Elbette, aylık 900 dolarlık kiranızı ödemek veya yeğeninize 50 dolarlık bir hediye vermek için bir çek yazmış olabilirsiniz . Peki çekin her bir bölümünün ne anlama geldiğini ve amacını anlıyor musunuz?

Kağıt çekler artık eskisi kadar popüler bir ödeme yöntemi olmasa da, yazdığınız veya bozdurduğunuz çekin ön ve arka yüzünde ne olduğunu bilmek hâlâ önemlidir.

İşte çekin her aşamasına ilişkin resimli kılavuzumuz. Öncelikle çekin ön yüzünde normalde ne olduğuna bir bakalım.

Çekin Bölümleri – Ön


1. İsim ve Adres

Çekin sol üst kısmında, çeke bağlı banka hesabının sahibi olan kişi, şirket veya kuruluşun adını ve adresini görmelisiniz. Bunun gibi bir şeye benzeyebilir:

John Jones
123 Main St.
Küçük Kasaba, Tennessee 37000

2. Tarih

Sağ üst köşede çeki yazanın çekin yazıldığı tarihi yazabileceği bir alan bulunmaktadır.

3. Kontrol Numarası

Tarihin üstünde, sağ üst köşede 200 gibi üç veya dört haneli bir çek numarası bulunur. Çek numaraları bir sırayı takip eder. Çek defterinizdeki ilk çek 200, ardından 201, 202 vb. olabilir.

4. Siparişe göre ödeme yapın

Çekin sol tarafında isim ve adresin altında yer alan bu satır, çeki yazan kişi veya kuruluşun adına ayrılmıştır. Yani yazar, o kişi veya kuruluşa çeki bozdurma yetkisi vermektedir. Örneğin USA Apartment Co. Inc.'e kira çeki yazabilirsiniz.

5. Rakamlarla Çekin Dolar Tutarı

"Siparişe göre ödeme" satırının sağında, çekin dolar tutarını gösteren bir kutu (önünde dolar işareti bulunur) bulunur. Örneğin, USA Apartment Co. Inc.'e 900$ ödediğinizi belirtmek için kutuya 900 rakamını yazabilirsiniz.

6. Kelime ve Rakamlarla Çekin Dolar Tutarı

Çekin ortasında soldan sağa doğru uzanan, çekin dolar tutarını yazı ve rakamla yazdığınız bir çizgi bulunmaktadır. Sentler 100 üzerinden bir kesir yazılarak gösterilir. Daha sonra bu satırın sonuna "dolar" kelimesi yazdırılır.

Çekin tutarı 55,50 ABD Doları ise şöyle görünebilir:

Elli beş ve 50/100 dolar

Daha sonra kullanılmayan alanı doldurmak için "dolar"dan sağa doğru bir çizgi çizersiniz.

FDIC, bu satırda başka bir şey yazacak yer olmadığından emin olmanın en iyisi olduğunu söylüyor. Bilinmesi gereken bir diğer husus ise, FDIC'ye göre çekin rakamla yazılan tutarı ile yazıyla yazılan tutar eşleşmediği takdirde finansal kuruluşlar genellikle yazıyla yazılan tutarı kullanacaklardır.

7. Asma Kilit Sembolü

"Dolar" kelimesinin yanında muhtemelen bir asma kilit simgesi göreceksiniz. Bu, kontrole ekstra güvenlik özelliklerinin eklendiğini gösterir. Bu özellikler, çek sahtekarlığıyla mücadele etmek ve çekin değiştirilmesini veya çoğaltılmasını zorlaştırmak için tasarlanmıştır.

8. Banka Adı

Bankanın adı, şehri ve posta kodu genellikle dolar tutarını yazı ve rakamla yazdığınız alanın altında görünür. Örneğin:

ZYX Bank
Küçük Kasaba, Tennessee 37000

Bankanın adının her zaman bu noktada görünmeyebileceğini unutmayın. Çekin ön yüzünde başka bir yere basılmış olabilir. Ayrıca ismin yanında bankanın şehri ve posta kodu bulunmayabilir.

9. Not Hattı

Banka kimliğinin altında çeki yazan kişinin çekin amacına ilişkin bilgileri yazması için bir satır bulunur. Satırın önünde "for" veya "not" kelimesi bulunur.

Finans kurumunuz not satırını doldurmanızı gerektirmez ancak kendi kayıtlarınız için yararlı olabilir. Bazen alacaklı, bir kamu hizmeti şirketinin hesap numaranızı listelemenizi istemesi gibi, notun doldurulmasını talep eder.

10. İmza

Bildiri satırının sağında yetkili kişinin çeki imzaladığı yer bulunur. Yani eğer John Jones ev sahibine kira çeki yazıyorsa buraya imzasını atardı. Çek başka bir kişi veya kuruluşa aitse yetkili imzanın gideceği yer burasıdır.

11. Yönlendirme Numarası

Çekin sol alt alanında bir dizi sayı bulunur: yönlendirme numarası, hesap numarası ve çek numarası.

İlk sayı grubu dokuz basamaklı yönlendirme numarasıdır. Hesap sahibine bağlı finansal kurumu tanımlar.

Örneğin, John Jones, ZYX Bank'taki çek hesabından bir çek yazıyorsa, yönlendirme numarası (varsayımsal olarak 000111222) ZYX Bank'ı çekini düzenleyen finans kurumu olarak tanımlayacaktır.

Her finansal kuruma kendi yönlendirme numarası atanır.

12. Hesap Numarası

Yönlendirme numarasından sonra çeki yazan kişi veya kuruluşun hesap numarası gelir. Bu sayı genellikle sekiz ila 12 hanelidir. Örneğin, John Jones'un ZYX Bank'taki benzersiz hesap numarası şu şekilde görünebilir: 111122223333. Kendiniz için doğrudan para yatırma ve otomatik ödeme ayarlarını yapmak için hem yönlendirme numarasına hem de hesap numarasına ihtiyacınız olacak.

13. Kontrol Numarası

Yönlendirme numarası ve hesap numarasından sonraki son rakam grubu çek numarasıdır. Yani John Jones'un hesabındaki 200 numaralı çekin kimliği şu şekilde görünecektir: 0200.

FDIC, tüm çeklerin buradaki çek numarasını tekrarlamadığını belirtmektedir.

Artık çekin ön kısmını anladığınıza göre, çekin arkasına geçelim:

Çekin Bölümleri – Geri

14. Onay Alanı

İlk önce onay alanıdır. Çekin alıcısının adını imzaladığı ve "Yalnızca depozito için" ibaresini yazdığı veya damgaladığı yer burasıdır. "Yalnızca mevduat için" ifadesinin ardından çekin yatırıldığı bankanın adı gelebilir.

Bu alanda "Burayı onaylayın" yazan bir kutu veya satır olabilir. Başka bir satır, cirantaya "bu satırın altına yazmaması, damgalamaması veya imzalamaması" talimatını verebilir.

Alıcı, çeki yatırmadan veya nakde çevirmeden önce çeki ciro eder .

15. Mobil Para Yatırma Onay Kutusu

Artık bazı çeklerde, ciranta tarafından işaretlendiğinde çekin bir mobil cihaz aracılığıyla yatırıldığını belirten bir onay kutusu bulunmaktadır.

Ancak bu kutunun işaretlenmesi, mobil para yatırma işlemlerine ilişkin yeni bankacılık düzenlemesini yerine getirmiyor. Onay alanındaki imzaya "Yalnızca mobil para yatırma için" ifadesi eşlik etmelidir, aksi takdirde para yatırma işlemi reddedilebilir.

16. Güvenlik Kutusu

Çekin arka tarafındaki güvenlik kutusu, çekin güvenlik özelliklerini listeler. Kutu, çeki düzenleyeni ve alıcıyı eğitmek ve çek sahtekarlığını engellemek için tasarlanmıştır.

17. Güvenlik Ekranı

Çoğunlukla çekin ortasında "orijinal belge" ibaresinin hakim olduğu bu alan, finans kuruluşlarına ayrılmıştır. Finansal kurumlar bu alanı, bir çeki işleme koymak için attıkları adımları detaylandırmak için kullanır.

Ne çek yazan ne de çekin alıcısı buraya herhangi bir şey yazmamalı, damgalamamalıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski